Live systeem houtkachel op CV met zonnecollectoren Wageningen

Bij een houtCV kachel wordt meestal een buffer toegepast. Deze buffer zorgt voor de mogelijkheid om warmte op te slaan en op een ander tijdstip te gebruiken voor tapwater of verwarming. Met een houtkachel verwarmen we deze buffer alleen tijdens het stookseizoen, wanneer we ons huis willen verwarmen. Deze buffer kunnen we uiteraard ook ’s zomers gebruiken om ons tapwater te verwarmen zodat het gasverbruik tot nihil kan worden teruggebracht door het hele jaar heen. Dit doen we door middel van zonnecollectoren.

Voor de toepassing van zonnewarmte maken we gebruik van collectoren van HR Solar. Deze vlakke plaat collectoren hebben de hoogste opbrengst van Nederland (5,0GJ per collector) en hebben een onopvallend zwart uiterlijk. Ze kunnen zowel tussen de pannen (indak), boven de pannen (opdak, horizontaal of verticaal) als op een plat dak (horizontaal of verticaal)geïnstalleerd worden.

Afhankelijk van de buffergrootte en het aantal collectoren kunt u kiezen voor een standaard of gelaagd systeem. Bij een standaard systeem wordt de buffer vanaf één punt verwarmd door de zon.
Bij een gelaagd systeem wordt eerst het bovenste deel en daarna het onderste deel van de buffer verwarmd door de zon. Een gelaagd systeem is bij grotere buffers vaak praktisch om hogere temperaturen voor het tapwater te kunnen bereiken.