Verwarmen met lucht of water!

Warmtepompen

Een warm huis zonder aardgas: dat kan duurzaam met een warmtepomp. Een warmtepomp verlaagt uw gasrekening en die kan zelfs teruggebracht worden naar  “0”.

Werking van pompen

Een warmtepomp lijkt een ingewikkeld apparaat maar feitelijk staat er bij u al een dergelijk systeem in huis. Het werkt namelijk net als een koelkast. Maar daar waar een koelkast van warme lucht koude lucht maakt, doet de warmtepomp het omgekeerde. Het resultaat is een comfortabel verwarmd huis en minder energiekosten. Dat doet de warmtepomp door warmte te halen uit de lucht of de bodem. Dat kan hij ook bij heel lage temperaturen, want de warmtepomp is in staat ook daar nog energie aan te onttrekken.

Om te kunnen werken heeft een warmtepomp elektriciteit nodig, dat u kunt opwekken met zonnepanelen. Voor de keuze van het type warmtepomp zijn er meerdere mogelijkheden:

Keuze 1: lucht of bodem
Eerst kiest u voor de bron, wordt het de lucht of bodem? Wat er bij u mogelijk is hangt af van een aantal factoren:

  • Lucht: maakt gebruik van een buitenunit met ventilator die geluidsoverlast kan veroorzaken. De aanleg vraagt een relatief lage investering.
  • Bodem: warmte en koude wordt opgeslagen en onttrokken aan de bodem. Vooronderzoek verplicht om aan te tonen dat radiatoren en vloerverwarming voldoende capaciteit hebben. Er wordt gegraven en dat betekent schade aan de tuin. De aanleg vraagt een relatief hoge investering.

Keuze 2: toepassing?
Afhankelijk van de kwaliteit en mogelijkheden van uw woning en uw voorkeur heeft u de keuze uit drie verschillende toepassingen waardoor u meer of minder afhankelijk wordt van uw gasleverancier:

  • All electric: uw cv ketel is overbodig geworden en u verbruikt helemaal geen gas meer. De warmtepomp voorziet in alle warmte in uw woning, inclusief het warme water. Daarvoor maakt u gebruik van een boiler. Uw woning dient bij all-electric wel voldoende geïsoleerd te zijn en geen warmtelekken te vertonen. EcoLibrium kan u ondersteunen bij opsporen van warmtelekken en bij extra isoleren van uw woning.
  • Hybride: U houdt uw cv ketel aan ter ondersteuning van de warmtepomp. De cv-ketel voorziet in het warme water.
  • All electric met zonnecollector: ook hier heeft u geen cv-ketel meer en verbruikt u geen gas meer. De warmtepomp verwarmt uw woning. Voor het warme water maakt u ter ondersteuning gebruik van een zonnecollector. Uw woning dient bij all-electric wel voldoende geïsoleerd te zijn en geen warmtelekken te vertonen. EcoLibrium kan u ondersteunen bij opsporen van warmtelekken en bij extra isoleren van uw woning.

Aanleg, service en onderhoud

Een van onze adviseurs komt graag bij u thuis om u te adviseren welk type warmtepomp en welke opstelling voor u geschikt is. Daarbij berekenen we of uw radiatoren voldoende capaciteit hebben. We bezien waar het binnen- en buitendeel kan worden geplaatst zodat deze geen overlast in en om het huis veroorzaken. En we bezien hoe het leidingwerk op esthetisch verantwoorde wijze kan worden aangelegd.

Niet alle warmtepompen installeren we zelf. Voor de feitelijke aanleg van een deel van de warmtepomp werken wij samen met betrouwbare installatiebedrijf. Zij verzorgen ook de service en het onderhoud en op uw warmtepomp.

Referenties warmtepompen

We installeren veel warmtepompen. Om een beeld te krijgen van onze ervaring, klikt u hier: referenties warmtepompen

Experience centre

EcoLibrium beschikt over een eigen experience centre, waar u onze warmtepompen kunt zien en ervaren. Wilt u een afspraak maken laat dan een bericht achter.

"*" geeft vereiste velden aan